Belonende Seks

Afgelopen week was ik op een congres genaamd ‘ Seks & Drugs, Rock ’n Roll in de Wetenschap’ . Het ging voornamelijk over medicatie die er beschikbaar is als er seksuele problemen zijn. Eentje die we allemaal kennen is de erectiepil, bedoeld om een erectie in stand te houden. Dan is er testosteron, hetgeen er voor kan zorgen dat je gevoeliger bent voor seksuele prikkels bij een te laag eigen testosteron niveau. En vervolgens is er een nieuwe pil waar nogal wat om te doen is: de lustpil voor vrouwen.

Namelijk: Als eerste lijkt er met deze pil gesuggereerd te worden dat een gebrek aan zin in seks niet normaal is, ‘anders zouden ze wel een pil bedenken om de zin in seks bij mannen te verminderen’. Is er daadwerkelijk sprake van een biologisch seksueel probleem of is er gewoon een verschil in seksueel verlangen tussen mannen en vrouwen?

Vervolgens is er bij vrouwen meer nodig dan de toevoeging van een hormoon om zin in seks te krijgen. Zin in seks hangt namelijk sterk samen met de context waar vrouwen zich in bevinden. We vinden het bijvoorbeeld prettig als we het idee hebben begeert te worden en oprecht aandacht te krijgen.

De wetenschap probeert een manier te vinden waardoor vrouwen meer zin in seks zouden krijgen, maar moet de wetenschap zich hier wel mee bemoeien? Want wat nou als ‘ geen zin’ , komt door een gebrek aan belonende seks? Iets waar de wetenschap weinig mee te maken heeft. Door seks belonend te maken, kunnen we er zelf voor zorgen dat we meer zin krijgen. Seks is iets geworden waar veel teleurstellingen en verdriet bij komen kijken en het is nauwelijks nog belonend voor veel vrouwen.

Hoe maken we seks dan belonend? In ieder geval door het weer te hebben. Wees intiem met elkaar en heb weer seks. Neem verantwoording voor de kwaliteit van het contact en leg het niet bij je partner neer. Beiden hebben eigenlijk altijd een even groot aandeel als het niet meer belonend is. Schaam je niet, ontdek wat jij zelf prettig vindt en merk dat je weer meer open staat voor seksuele prikkels. De zin in seks is niet iets wat biologisch is bepaald, maar wanneer we het niet af en toe aanwakkeren bestaat het risico wel dat het telkens verder weg zakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>