Loslaten

Let it go, oftewel, Laat het los. Zowel de Engelse als de Nederlandse versie zal een ieder bekend in de oren klinken. Hoe zeer wij ons best ook deden het te vermijden, overal werd het gespeeld. Regisseur Jennifer Lee heeft zelfs haar excuses aangeboden: ze was zich van geen kwaad bewust toen zij het nummer schreef voor de film Frozen en talloze jonge meiden dit nummer tot hun favoriete nummer uitriepen.

Let it go, Laat het los. Zullen de vaders en moeders van deze talloze jonge meiden deze boodschap ook hebben verstaan? Het gaat over vrij zijn, over loslaten wat ons tegenhoudt. En van die boodschap kunnen we heel wat leren. Want wat dient het voor nut om vast te houden aan hetgeen dat ons niet verder helpt. We hebben de neiging om ons aan negatieve ervaringen vast te houden, om wantrouwen te koesteren naar een ander toe, om het verleden zwaarder te laten wegen dan het heden.

En waarom? Omdat het ons een gevoel van controle geeft. Door onszelf en de ander er aan te herinneren wat er ooit eens is gebeurd proberen we onszelf te beschermen. We houden onszelf voor dat we dan minder kwetsbaar zijn doordat we erop voorbereid zijn als het nog eens gebeurt. Maar is dit werkelijk wat er gebeurt? Want doet het niet minstens zoveel pijn of verdriet wanneer het zich herhaalt? Alleen verdoezelen we het met een overdosis rationaliteit, waardoor de emoties minder naar voren komen. Maar in de essentie zal het niet minder pijn doen.

Wat gebeurd er als we loslaten? Als we onszelf en de ander een stukje vrijheid gunnen? Het zou zomaar kunnen zijn dat je ervaart dat je weer kan ademhalen. Want alles wat je met je meedraagt drukt op je schouders. Het heeft de neiging om de stemming te bepalen in situaties waarin je het je niet eens bewust bent. Loslaten dwingt je weer vertrouwen te hebben in je zelf, in het heden en in de ander. Je kan het heden oprechter beleven zonder je telkens bewust te zijn van wat ooit eens is geweest. En ja, als je door los te laten onverwacht gegrepen wordt door iets vervelends, dan zal je dat ongetwijfeld voelen. Maar dan weet je in ieder geval dat je leeft en dat je ook dat weer los kan laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>