Moment

Alles wat wij tegenwoordig doen is plannen maken voor morgen, overmorgen en elke dag die wij samen door gaan brengen. Maar wat is er mis met de dag van vandaag? Waarom besteden we meer tijd aan wat nog komen gaat en vergeten we hetgeen dat recht voor ons ligt. Weet jij nog wat je geliefde gister aan had? Of wat het eerste was dat er vanochtend tegen elkaar gezegd werd?

We vergeten stil te staan bij het moment waarin we samen zijn. Natuurlijk koesteren we dat moment wel, maar dikwijls zijn we bezig met hoe we een volgend moment nog beter kunnen maken. Maar door dit doen, gaat de kwaliteit van dat ene moment in het hier en nu verloren.

Overal komen we de term Mindfulness tegen: Aandachtig zijn in het hier en nu, maar vooral: geen waarde oordeel aan het hier en nu hangen. We lijken bang te zijn om dingen gewoon te ervaren zoals ze zijn, en in plaats hiervan beoordelen wij alles en iedereen op basis van eerder opgedane ervaringen.

Hoe we dit kunnen veranderen? Het klinkt simpeler dan het is, maar aan de andere kant zij wij zelf degene die het moeilijker maken dan dat het is. Laat alles los wat er op dat moment niet is. Wees samen als je samen bent, kijk naar de ander en niet naar de wereld om je heen, ervaar wat je voelt en denk niet aan de agenda van morgen. Iedereen heeft een drukke agenda en iedereen moet van alles, maar wordt die druk groter als we 5 minuten de tijd nemen om even te luisteren naar wat de ander nou ander zegt? Bovendien besparen we daar veel meer tijd mee dan wanneer de frustraties en ergernis komen als je weer eens niet hebt geluisterd. Benoemen hoe jij een moment ervaart maakt dat je je kwetsbaar opstelt, maar het maakt het moment voor de ander ook een rijkere ervaring.

Door te denken aan de dag van morgen, hebben we de neiging vandaag te vergeten. We weten niet meer wat onze partner aan had bij het afscheid nemen, of we überhaupt wel afscheid hebben genomen, wat we tegen elkaar zeiden vanochtend, of wat de laatste aanraking was. Kleine momenten die we aan ons voorbij laten gaan, op zoek naar betere momenten die zullen volgen. En dat terwijl niemand ons de zekerheid kan geven dat we deze zullen meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>