Vreemdgaan

Als ik in de praktijk te maken krijg met cliënten die vreemd zijn gegaan, is het niet aan mij om daar een oordeel over te vellen. Gelukkig lukt het me goed om dit niet te doen en om te luisteren naar de tekst en uitleg en vooral ook naar het tekort dat iemand vooraf aan het vreemdgaan vaak ervaart in de relatie. Dit wil niet zeggen dat ik het goed keur, maar ik geef hen wel graag een plek om de reden van het vreemdgaan te onderzoeken.

Vorige week keek ik een film die hierbij aansloot en van alles in mij losmaakte. En zo ook in mijn collega die hem toevallig ook had gekeken. ‘ Last Night’ , beschrijft het verhaal van een stel dat ruzie heeft de dag voordat hij op zakenreis gaat. Hij gaat op reis met zijn zeer aantrekkelijke vrouwelijke collega, hetgeen ook de oorzaak van de ruzie was, en zij blijft een aantal dagen thuis. Onverwachts komt zij de man tegen met wie zij ooit eens een relatie had en voorzichtig brengen ze tijd door samen. In het verhaal dat zich afspeelt in een dag zie je telkens hoe zij vecht tegen haar gevoel en haar man niet wil bedriegen. Haar man kiest er echter bewust voor om haar wel te bedriegen met zijn aantrekkelijke collega, die door haar gedrag in mijn ogen telkens minder aantrekkelijk lijkt te worden.

 Het was opmerkelijk om te zien hoe ik bijna wilde dat de vrouw van het stel, het lichamelijke contact met haar ex zou opzoeken. Terwijl ik de man telkens minder hoog had zitten, omdat hij in ging op de versierpogingen van zijn collega. En dit was iets dat mij aan het denken zette. Want ging hij wel vreemd en zij niet? Is het aangaan van een sterke emotionele band waarbij er sprake is van houden van niet net zo goed een vorm van vreemd gaan, als seks hebben met een ander puur uit lust?

Het is al gebleken dat wij biologisch gezien niet gemaakt zijn om monogaam te zijn. Onze eigen partner prikkelt ons telkens minder, terwijl nieuwe mensen onze aandacht trekken. Het gras lijkt hierbij groener bij de buren, totdat men zich beseft wat ze opgeven en ze verder kunnen kijken dan enkel lust en nieuwsgierigheid. In dit verhaal zag je zo mooi naar voren komen dat het vreemdgaan niet zo eenvoudig is als dat het misschien lijkt. Wat gebeurd er bij jou als je naar Last Night kijkt? En wat ervaar jij eigenlijk als vreemdgaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>