Homoseksualiteit I Jongens

Als de vraag wordt gesteld in welk opzicht de eerste keer seks hebben voor homoseksuele jongeren verschilt van de eerste keer voor heteroseksuele jongeren, zou ik het liefste zeggen dat het voor beide het zelfde is: Net zo spannend, net zo eng, net zo nieuw. Maar hoezeer we er ook in willen geloven dat homoseksualiteit en heteroseksualiteit gelijk aan elkaar staan en dat beide volledig geaccepteerd worden, laat de praktijk wat anders zien.

We zijn nog lang niet zo openminded als dat we zelf vaak denken. Zo laat ook ‘de eerste keer’  zien. Wat er anders is?

Ten eerste hebben homoseksuelen jongeren seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit betekent dat we aan de ene kant het lichaam van de ander beter kennen, maar aan de andere kant betekent dit ook dat we vergelijkingsmateriaal hebben. Dit kan je erg onzeker maken.

Wat je nog onzekerder kan maken is het feit dat je niet weet wat twee jongens samen doen in bed. De seksuele voorlichting die er op school gegeven wordt richt zich op seks tussen een man en vrouw. Daar krijgen we de filmpjes, plaatjes en verhalen van te zien. Over twee mannen zien we zelden iets voorbij komen.

Vervolgens zien we dat veel jongeren nog niet zeker weten of ze nou homoseksueel zijn als ze het eerste seksuele contact aangaan, of is het onderdeel van hun ‘ coming out’ . Hartstikke spannend dus! Hierbij valt er vaak een last van de schouders als blijkt dat er iemand is met wie ze hun homoseksuele gevoelens kunnen delen: ze zijn niet meer de enige die anders is.

De ‘eerste keer’ kennen we als: de eerste keer geslachtsgemeenschap met penetratie bij heteroseksuelen. Bij homoseksuelen ziet dit er vaak wat anders uit. De ‘eerste keer’ wordt niet altijd gekenmerkt als de keer dat er penetratie plaatsvond, hetgeen dan bij de anus gebeurd, maar als het eerste seksuele contact dat er is. Dit kan dus ook zijn: pijpen, vingeren, aftrekken. Het is dan ook niet gek als het seksuele contact hier als het ware wordt opgebouwd.

Anale seks is wanneer de anus gepenetreerd wordt. Dit kan door de penis, maar ook door een vinger of vibrator. Maar let wel op: Pijn is HO STOP! Bij pijn kunnen er scheurtjes in de kringspier ontstaan die langzaam genezen en het besmettingsgevaar (op HIV of SOA’s) groot maken.

Tips voor de eerste keer?

  • Zorg dat je bruikbare informatie op het internet zoekt.
  • Wees voorbereid: Condooms, glijmiddel, hygiene. Glijmiddel op basis van water of siliconen! Olie, vaseline en andere middelen tasten het condoom aan.
  • Besteed genoeg tijd aan het voorspel: Bij meer opwinding en ontspanning is de kringspier flexibeler.
  • Bouw het op: Probeer niet gelijk met de penis te penetreren. Oefen eerst met een vinger of vibrator.
  • Train je kringspier zodat je meer controle hebt over het aan- en ontspannen ervan.
  • Ervaring van de ander kan prettig zijn, maar zorg wel dat hij van je eigen leeftijd is. Te vaak zien we oudere mannen die graag jongens willen ontmaagden.

Belangrijk:

Seks kan heerlijk zijn, maar het is niet altijd zonder gevaren. Dit jaar zijn er 1100 nieuwe HIV besmettingen geweest. Ruim 700 kwamen door homoseksuele contacten. Het grootste deel hiervan wist niet dat ze drager waren van het HIV virus en dus anderen konden besmetten zonder dat zij zelf ergens last van hadden. Let dus altijd op het gebruik van een condoom en laat je met een regelmaat testen. En let op bij het scheren: kleine wondjes maken het risico om besmet te raken of het over te dragen groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>