Praten

Voor een onderwerp dat zoveel populariteit kent, worden er slechts enkele woorden daadwerkelijk uitgesproken naar de partner toe. Seksualiteit is al jaren een ondergeschoven kindje in de partnerrelatie. Hoewel we graag doen alsof dat niet zo is, betrap ik er telkens meer stellen op dat zij er nauwelijks of niet over spreken met hun partner. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want niets is zo intiem als het delen van je eigen seksuele wensen en grenzen met je partner. Zelf maak ik mij hier ook schuldig aan, want hoe gemakkelijk ik het ook vind om over seksualiteit te praten tijdens mijn werk of met vrienden, zo komt mijn verlegenheid naar boven als het binnen mijn eigen relatie te sprake komt.

Iedereen heeft verwachtingen van elkaar en zo ook op seksueel gebied. Verborgen verwachtingen hebben de neiging om relaties op te breken en vroeg of laat zullen zij hun tol gaan eisen wanneer er niet over wordt gesproken. Misopvattingen en aannames spelen hierbij ook een grote rol, die geen positieve invloed hebben op de relatie.

Het bespreken van onze voorkeuren voor het eten, huishoudelijke taken en jaarlijkse uitstapjes lijken ons gemakkelijk af te gaan. Maar waarom lukt het ons dan niet om het gesprek aan te gaan over seksualiteit? En waarom gaan we liever een jarenlang proces van trial and error in, om op basis van toevalstreffers ons seksuele genot te laten bepalen? En als deze toevalstreffers afwezig blijven, waarom nemen we dan genoegen met minder? Enkel en alleen omdat we het te spannend vinden om ons kwetsbaar op te stellen en onze comfort zone uit te treden?

De kunst van het praten zit ‘m vooral in het praten met je partner over dingen die voor een ander verborgen kunnen blijven. Jullie voelen je veilig bij elkaar: maak daar gebruik van! En juist doordat jullie deze dingen met elkaar delen, zal er een intimiteit ontstaan waardoor jullie dichter bij elkaar zullen komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>