Seksualiteit en Autisme

De kunst van seksualiteit en het aangaan van een relatie terwijl jijzelf of je partner een aan autisme verwante stoornis heeft. Zelden is er aandacht besteed aan dit fenomeen, zelden worden partners of autisten begeleid in dit proces. Wanneer we het over autisme hebben, hebben we het over zowel ouderen als jongeren die onder andere moeite hebben met:

Contact maken met anderen, op ontdekkingsreis gaan, aanrakingen, met gevoelens omgaan, veranderingen en overgangen, controle en regelmaat opgeven, interesse tonen in anderen en fantaseren en dromen.

Vaak worden deze eigenschappen in verband gebracht met moeilijkheden op het werk, de studie, thuis of op de sportvereniging. Maar wat dacht je van relaties en seksualiteit?

Al vanaf de pubertijd zou hier intensieve begeleiding moeten komen, zodat de problemen op oudere leeftijd minder impact hebben. Net zoals het aanleren van sociale vaardigheden, zou hen ook aangeleerd moeten worden hoe ze seksualiteit kunnen beleven.

Relaties aangaan, verliefd zijn, seksuele gevoelens hebben, en je eigen lichaam en dat van een ander ontdekken terwijl dat allemaal veranderingen ondergaat tijdens de puberteit, zijn lastige ontwikkelingen voor jongeren met autisme, omdat ze daarvoor moeten beschikken over eigenschappen die ze niet goed beheersen.

Hoe het zich kan ontwikkelen?In de media komen beelden naar voren van zedendelinquenten die autistisch blijken te zijn. Wat goed is om je hierbij te bedenken is dat mensen met autisme alles heel letterlijk kunnen nemen: Wat ze zien of horen is volgens hun hoe het is. Flirten en hints vinden zij moeilijk, maar ook kunnen zij niet altijd goed voor een ander denken. Als zij denken dat ze verliefd zijn op iemand, dan vergeten zij soms dat de ander ook verliefd op hun moet zijn om hen te mogen zoenen of te knuffelen. Zij denken dan: Ik ben verliefd op jou en dan mag ik jou knuffelen en kussen en aan jou zitten. Ze vinden het moeilijk om signalen van de ander op te pikken en hierdoor komt het wel eens voor dat ze over de grenzen van een ander heen gaan.

Bovendien komen de fysieke leeftijd en de emotionele leeftijd niet altijd overeen. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld volwassen mannen met autisme zich aangetrokken kunnen voelen tot iemand met de zelfde jonge emotionele leeftijd. Hiermee is niet gezegd dat dit geaccepteerd moet worden of dat dit mag, maar als men hier rekening mee houdt hoeven we misschien iets minder hard te oordelen over een persoon die vaak toch al niet goed snapt waarom mensen oordelen heffen.

Wat hier aansluit is het beeld dat mensen met autisme heel goed in dingen willen zijn. Als er iets is dat ze niet kunnen krijgen willen ze alles doen om het toch te krijgen. Relaties aangaan is vaak niet makkelijk voor hen; ze gaan dan juist extra hard hun best doen om het toch voor elkaar te krijgen. Hierin kunnen ze gewelddadig worden door de grenzen van een ander te overschrijden of obsessief te worden,  maar ook hun eigen grenzen kunnen hierbij overschreden worden. Loverboys zijn dan ook een groot risico voor autistische meisjes die niet goed weten waar hun grenzen en wensen liggen, en bovendien niet weten wat normaal is op het gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>