Seksualiteit

In mijn werk word ik er dagelijks mee geconfronteerd dat seks voor veel stellen een moeilijke opgave is. Tegen de tijd dat stellen hulp zoeken is er vaak al enkele maanden geen spontaan seksueel contact geweest. Elke aanraking wordt vermeden: Elke aanraking zou bij de ander kunnen worden gezien als een initiatief tot seks, elke aanraking kan negatieve emoties oproepen. Een eerste stap bij deze stellen is om ze in gesprek te laten gaan, om hen in te laten zien dat we in alle aspecten van ons leven tijd en energie steken, maar dat we dit vaak vergeten als het om onze seksuele relatie gaat.

We vinden het heel normaal om te moeten leren voor examens en bepaalde cursussen voor het werk te moeten volgen, maar wanneer het om onze seksuele relatie gaat moet het allemaal vanzelf gaan. Met andere woorden: veel van de seksuele problemen die er ontstaan, komen simpelweg tot stand doordat we onszelf en onze partner verwaarlozen. Er bestaat de gedachten dat je ‘goed moet zijn in seks’ en dat je ‘moet weten wat je doet’.

Niets is minder waar. We achten het normaal om binnen de relatie te bespreken wat de ander lekker vindt om te eten en wat de rolverdeling wordt binnen het huishouden, maar zo veel stellen laten het om eenzelfde aandacht te besteden aan seksualiteit binnen hun relatie. Zonde, want seks kan zo verschrikkelijk leuk zijn. Het kan een verademing zijn die je alle zorgen even doet vergeten, in plaats van een opgave die je zorgen geeft.

Daar komt dan ook gelijk een boodschap uit voort voor al die stellen waarbij seks al een lange tijd niet meer leuk is: Zorg ervoor dat het weer leuk wordt. Zorg ervoor dat je er over mag praten in plaats van er over te zwijgen. Want erover zwijgen kost veel meer energie dan er over praten. Zorg ervoor dat het er mag zijn en dat het iets kan zijn van jullie beide. Zie het als een leerproces in plaats van een bestaand gegeven. En als je verderop in je relatie bent vastgelopen; begin gewoon weer vooraan. Niets is leuker dan elkaar weer opnieuw ontdekken. En het liefste met eenzelfde nieuwsgierigheid als in de eerste maanden. Want gek genoeg lijkt seks dan voor veel stellen wel een fijn en leuk aspect van hun relatie te zijn waar zij energie, tijd en creativiteit in stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>