Zin in Seks. Deel 1

Er bestaat bij veel mannen en vrouwen een misvatting, namelijk dat zin in seks iets is wat je hebt in een bepaalde hoeveelheid, je libido, en dat het iets is wat je zomaar overkomt. Maar niets is minder waar. Hoe het grotendeels wel werkt lees je hier en volgende week.

Zin in seks heb je niet, maar dat maak je of krijg je. En soms is dat harder werken dan een andere keer. Om zin in seks te hebben moet er eigenlijk aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. En dat is iets wat we kennelijk eeuwen geleden veel minder hadden. Vroeger had seks te maken met voortplanting. In de laatste paar eeuwen heeft seks telkens meer te maken gekregen met het delen van intimiteit, met samen zijn en genieten. In plaats van seks dat een praktisch nut dient, verlenen we er ineens betekenis aan. En dat betekent dus ook dat er van alles mis kan gaan in die betekenisverlening waardoor we (onbewust) heel veel redenen vinden om geen zin in seks meer te hebben.

Of je zin had in seks deed er eeuwen geleden niet zo toe. Het had een nut. Nu lijkt dat nut niet zo belangrijk meer te zijn.

Er wordt veel gesproken over het libido en helaas lijkt het alsof we niet zo makkelijk van dat woord afkomen. Het woord libido suggereert dat we allemaal worden geboren met een bepaalde hoeveelheid zin in seks en daar moeten we ons bij neerleggen. Maar dit is niet zo. Dit heeft niets met je ‘libido’ te maken, maar veel meer met het open staan voor seksuele prikkels en opwinding. We reageren allemaal op andere seksuele prikkels en sommigen reageren er sneller of vaker op. Hierbij hebben mannen het voordeel dat ze erg visueel zijn ingesteld en als het ware makkelijker toegang hebben tot seksuele prikkels en dus ook vaker seksuele opwinding kunnen ervaren.

 Wij als vrouwen hebben het ons zelf erg lastig gemaakt. Want zijn we ons wel bewust van wat voor ons seksuele prikkels zijn? Waar raken we opgewonden van? En als we dat al weten, moeten we er ook voor open staan.. We zijn geneigd om ons niet open te stellen voor seksuele prikkels, ze uit schaamte niet op te zoeken of er allerlei voorwaarden aan te stellen. En deze voorwaarden worden vooral gecreëerd door de context: Voelen wij ons begeerd en krijgen we wel genoeg aandacht? Er wordt door veel vrouwen zoveel betekenis verleend aan seks, dat de zin in seks hiermee verloren lijkt te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>