Jouw eigen seksualiteit

Als het over seks gaat, gaat het al snel over taboes en ongemakkelijkheden. Door deze taboes en ongemakken spreken maar weinig mensen erover. Tenminste, spreken er oprecht over. Terwijl vrijwel iedereen op een of andere manier aan seks doet. Als er cliënten in de praktijk komen, valt het mij telkens weer op hoeveel moeite zij hebben om woorden als ‘vrijen’, ‘neuken’, en ‘masturbatie’ uit te spreken, laat staan om zinnen ermee te vormen.

Door over seks te schrijven en te spreken bereik ik een boel mensen. Mensen doen een poging om erover na te denken, om stil te staan bij hun eigen situatie. De misopvatting die hierbij ontstaat is dat iedereen over seks zou moeten kunnen praten alsof het om de boodschappen gaat. En dat er geen schaamte of ongemak zou moeten bestaan.

Maar seks blijft iets intiems, het blijft iets dat je kwetsbaar maakt. Hierdoor worden er al gemakkelijk gevoelens zoals schuld en schaamte aan gekoppeld, evenals situaties waarin je je ongemakkelijk voelt. Dat hoef je helemaal niet met de rest van de wereld te delen. Dat mag van jou zijn en van jouw partner of partners.

Het doel van dit schrijven is dan ook niet dat jij met iedereen jouw seksualiteit deelt, maar juist dat jij je comfortabel voelt in jouw eigen seksualiteit. En dat je dit binnen je relatie kan delen, of op zijn minst een goed voelend plekje mag geven.

Laat seks alsjeblieft iets zijn wat van jou is en bewaak het. Maar, durf er wel naar te kijken en het aandacht te geven. Want seksualiteit is iets wat in elke vrouw en man leeft en wat het verdient om net zo bij jou te passen als je lievelingsmuziek of eten.

Streef niet naar het moment waarop je jouw specifieke seksuele wensen en grenzen van de daken kan schreeuwen, maar streef naar het moment waarop jij jezelf en/of je partner een antwoord kan geven op vragen die over jouw seksualiteit gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>