Masturbatie

Masturbatie. De een krijgt er rillingen van, de ander zwijmelt even weg bij het idee, en bij weer een ander verschijnt het schaamrood op de wangen. Wat is dat toch met masturbatie? Hoe komt het dan het zo’n enorme diversiteit aan reacties oproept?

Al vanaf jongs af aan begint de diversiteit aan reacties. Bij jongens is het geaccepteerd dat zij aan hun piemel zitten wanneer deze stijf wordt. Bij meiden is het lange tijd onbekend dat zij een gelijke handeling kunnen uitvoeren bij zichzelf. De een vindt het onzedelijk, de ander verrukkelijk. De een vindt het vooral functioneel, terwijl de ander niet eens van het bestaan ervan af weet. Iedereen ontwikkelt zijn eigen relatie met masturbatie, afhankelijk van de input die je mee krijgt van je vrienden, familie, media of bovenal van verschillende bedpartners. En dit laatste is cruciaal om te bepalen hoe jij tegenover masturbatie aan kijkt.

Masturberen jij en je partner weleens los van elkaar? Of als je geen relatie hebt: Vind je dat dit zou moeten kunnen? Wat zijn jouw ideeën over masturbatie binnen een relatie of erbuiten? Masturbatie wordt vaak geïnterpreteerd als ‘krijg je niet genoeg seks dan?’, ‘worden je behoeften niet bevredigd?’of ‘vind je het lekkerder als je het zelf doet?’. Er wordt zo een verwijtende betekenis aan masturbatie gegeven, een prachtig voorbeeld om maar aan te geven hoeveel betekenis we zijn gaan geven aan onderwerpen rondom seksualiteit.

Als je alle betekenis even van masturbatie afhaalt, lukt het misschien te zien als volgt: binnen een relatie zijn twee mensen aan elkaar verbonden. Twee mensen met een verschillende seksuele ontwikkeling en een verschillende behoefte aan seksualiteit. Bovendien zien de dagindelingen er vaak compleet verschillend uit, waardoor de een misschien wel tijd heeft om aan seks te denken, terwijl de ander het hoofd boven water houdt tussen de afspraken door. Het is dan ook eigenlijk best knap wanneer deze twee verschillende mensen precies op hetzelfde moment zin in seks hebben, samen zijn, en dat terwijl er ook nog eens gelegenheid is om hiernaar te handelen. Indien mogelijk: bemin elkaar, heb elkaar lief en geniet van de vrijpartij. Maar zo niet, zie masturbatie dan als een manier om jezelf te beminnen, om de ander in gedachten lief te hebben en te genieten van je eigen opwinding en aanraking. Zeker bij een verschil in behoeften naar seks kan masturbatie een mooi middel zijn waardoor er geen afwijzingen of grensoverschrijdingen hoeven te zijn.

Dat er zo’n taboe op masturbatie rust is verbaasd me niets, want op seksualiteit rust nou eenmaal helaas een taboe. Maar hoe zit het in jouw relatie? Hoe sta jij er tegenover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>