Valentijn

Een van de meest commerciële dagen komt eraan: Valentijnsdag. Elk jaar weer zijn er miljoenen mensen die hun liefje verrassen met een mooie boodschap of een lief cadeautje. Elk jaar zijn er ook weer miljoenen die zich even beseffen hoe gelukkig, ongelukkig of alleen ze zijn. De liefde is iets moois als het aan je zijde staat, maar het kan ook iets verdrietigs worden wanneer je er niets mee kan of mag. Al die mensen geven zich met Valentijnsdag weer bloot, trekken de stoute schoenen aan of kiezen er bewust voor om hun gevoelens en verlangens voor zich te houden. Het is allemaal maar complex.

Hoe commercieel een dag als 14 februari ook geworden is, feit is wel dat het voor ontzettend veel mensen een belangrijke, of in ieder geval een gevoelige dag is. Het is een dag waar we naar uit leven met hoop en verwachting: zou het? Zal hij aan mij denken? Zal zij toch nog een berichtje sturen? Om vervolgens teleurgesteld te zijn als er niets gebeurd. Het verwarrende is dat vooral zij die geen relatie hebben dit zo ervaren. Stellen weten meestal van elkaar of ze wat van elkaar kunnen verwachten, of beseffen zich dat deze ene dag niet veel zal veranderen aan hun liefde. Maar juist degene die toch al wat onzeker zijn over een eventuele toekomstige relatie, een geheime liefde of een schreeuwend verlangen naar samen zijn, ervaren vaak een dag vol spanningen, hoop en meestal teleurstelling.

Nu scheelt het al dat Valentijnsdag dit jaar op een zondag valt, waardoor de kaarten niet bezorgd worden. En aangezien er op maandag ook geen post wordt bezorgd, is het ondertussen alweer dinsdag voordat het echte besef komt dat er niets meer zal komen. Daarentegen kan het natuurlijk ook zo zijn dat de teleurstelling al daar is wanneer je zondag niets hoort, terwijl er op dinsdag dan toch een kaartje komt. Waarom doen we onszelf dit onnodige lijden eigenlijk aan? Wat is er aan deze ene dag waarop we massaal de hoop koesteren dat het ons liefdesleven zal veranderen? Want is deze zondag de 14e niet eigenlijk precies zo’n zelfde dag als zaterdag de 13e of maandag de 15e?

Doe jezelf en je hart nou een lol: gooi er een overdosis verstand tegenaan en probeer het emotionele even te laten varen. Want als jij gek bent op een ander, of die ander is gek op jou: dan mag je dat op elke dag van het jaar laten merken en hoef je echt niet te wachten tot Valentijnsdag. En als je alleen bent op Valentijnsdag, besef je dan dat je niet de enige bent. Slechts zo’n 24% van de mensen in Nederland doet nog maar aan Valentijn, dus zo’n ontzettend liefdevolle dag is het ook weer niet ten opzichte van de andere dagen (en ja, ook ik ben een romanticus die hoopt op kaarsjes, een cadeautje en niets dan liefde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>