Verleiding

Temptation Island, een tv-programma waarbij vrijgezellen en stelletjes de verleiding opzoeken op een eiland. De stelletjes worden uit elkaar gehaald en zo ontstaat er een situatie waarin de mannen verleid worden door vrijgezelle vrouwen, terwijl er op een ander eiland jacht wordt gemaakt op hun vrouwen.  Het doel is voor de stelletjes om de verleidingen te weerstaan en te bewijzen dat zij hun relatie belangrijker vinden dan een flirt. Tegelijkertijd staat de vrijgezellen een mooie prijs te wachten door enkel te doen waar ze van houden: verleiden, verleiden, verleiden.

Het is verwarrend hoe opwinding en schuldgevoel elkaar afwisselen: kennelijk zijn de vrijgezellen in staat om de ander te verleiden, kennelijk staan de anderen er wel voor open. Tot het moment dat ze beseffen dat hun geliefden af en toe mee kijken. Dan ineens beseffen ze zich dat ze niet zomaar weg komen met hun geflirt, of zelfs vreemdgaan.

Iedereen kan bedenken dat je om problemen vraagt als je een programma als dit opzet. Maar is het gedrag dat hier wordt vertoond niet hetzelfde gedrag als wat we in het dagelijkse leven tegenkomen? Zouden we allemaal zwichten voor de verleiding als de situatie zich simpelweg zou voordoen? Zouden we zwichten voor de verleiding als we zouden denken dat we er mee weg zouden komen? Ik vraag het me oprecht af. Want kennelijk is er op dat moment iets dat je niet krijgt van je partner, ook al is het maar in dat ene moment. En dat iets kan je dan wel van een ander krijgen. Wat is sterker? Het genot op korte termijn, of weten dat het schuldgevoel zal komen op de langere termijn?

Het schuldgevoel achteraf is bij de deelnemers op Temptation Island zichtbaar, al weerhoudt dit hen er vervolgens niet van om wederom te zwichten voor de charmes van een vrijgezel, die moedwillig alles op alles zet om diens relatie te saboteren. Het genot op de korte termijn lijkt hier leidend te zijn in hun beslissingen.  Merk jij nou ook dat het genot op de korte termijn bij jou of je partner vervelende situaties creëert? Het is menselijk dat de verleiding je af en toe bijna te veel wordt, het heet namelijk niet voor niets ‘verleiding’. Het is bedoeld om je te verleiden en je op een dwaalspoor te zetten. Maar wat jij wel kan doen is het volgende: Trap er niet in, maar wees verstandig en zoek de verleiding niet op. Zo bespaar je jezelf en je geliefde een boel ellende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>