Verwachtingen & afknappers

Een bloedmooie man, maar oh wat een accent. Wat een afknapper! Spontaan verdwijnen alle illusies en toekomstbeelden. Je had je al meerdere opties voorgesteld over het verloop van jullie romantische avond, maar ineens kan je niet snel genoeg weg zijn. Gek genoeg kunnen accenten een ontzettende afknapper zijn, als dat accent niet ook het jouwe is, of wanneer het niet voldoet aan jouw verwachtingen.

Zonder het door te hebben kennen we iemand al erg snel eigenschappen toe. Een eerste indruk gebaseerd op het uiterlijk gaat gepaard met allerlei verwachten over hoe iemand zich gedraagt, beweegt of hoe iemand klinkt. Als dit niet blijkt te kloppen ontstaat er een conflict tussen hoe we iemand hadden voorgesteld en hoe iemand daadwerkelijk is. Dit conflict kan resulteren in het opnieuw moeten inschatten van iemand, maar het kan ook zijn dat dit contrast zo groot is, dat het niet meer te redden is: Een ontzettende platte tongval, een piepend hoge stem, een ontzettend Limburgs accent, of juist een Gronings accent, terwijl je een prachtige geruisloze stem verwacht met een rollende r. Of juist het omgedraaide: je hebt zelf een Noordelijk accent en verwacht dat de man of vrouw van jouw dromen dit ook heeft. Blijkt de werkelijkheid niet overeen te komen met jouw verwachtingen, moet je jezelf ertoe aanzetten om dit contrast te verwerken. Zo’n eerste moment, een eerste indruk en hoe het hierna afloopt, is sterk afhankelijk van je eigen verwachtingen.

Dit geldt voor de manier waarop iemand spreekt, maar dit geldt ook voor allerlei onverwachte gedragingen van een ander: het drinken van bier, terwijl je wijn verwacht. Het roken van shag, als je zelf niet rookt. Of zij draagt een natuurlijke look, waar achteraf uren aan styling aan vooraf is gegaan. We hopen dat iemand aan een bepaald beeld voldoet, hoe dat beeld er ook uit mag zien. Als dat bij een eerste moment niet zo lijkt te zijn, kan dat een flinke afknapper zijn.

Wat zo mooi is om te zien, is dat iedereens verwachtingen anders liggen. Wat voor de een een afknapper blijkt te zijn, is voor een anders juist waar de verwachting en hoop ligt. Op elk potje past een dekseltje en dat is zo’n heerlijk idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>