Vrouwen & Condooms

Onlangs werd ik uitgedaagd door een opmerking van een mannelijke cliënt. Hij stelde dat ‘neuken met condoom is als beffen met beflapje’. In eerste instantie had ik hier een heel genuanceerd antwoord op namelijk dat dit niet helemaal klopte. Een beflapje zou zowel voor de vrouw als voor de man (om het maar even in de context van een heteroseksuele relatie te plaatsen) een belemmering zijn, waarbij het voornamelijk het gevoel beïnvloedt voor beide. De aanrakingen zullen bij de vrouw niet hetzelfde voelen en dit kan zelfs als gevolg hebben dat het nog lastiger wordt om klaar te komen. En voor veel vrouwen is dit al zo lastig!

Een condoom aan de andere kant zal aan het gevoel van de vrouw niet veel veranderen. Dit in tegenstelling tot het gevoel voor de man, waar veel mannen toch klagen dat ze minder voelen wanneer ze een condoom dragen. Wat wel belemmerend kan zijn voor de vrouw is het ongemakkelijke of onhandige moment waarin het condoom moet worden omgedaan. Als de man of vrouw hier niet zo handig in is, bestaat de kans dat de opwinding spontaan verdwijnt: de erectie verdwijnt bij de man en de vrouw droogt spontaan op. Maar een beetje man is hier toch hartstikke vaardig in?

In de theorie klinkt dit hartstikke leuk: neuken met condoom is zeker niet hetzelfde als beffen zonder beflapje. Dit laatste is voor beide minder prettig dan het eerste. Maar de reactie van mijn cliënt liet me inzien dat er kennelijk nog iets anders speelt. Hij wees me erop dat er in zijn gehele seksuele carrière geen enkele vrouw is geweest die hem erop wees dat ze een condoom moesten gebruiken. En geloof me, hij is dol op vrouwen en heeft genoeg bedpartners gehad om hierover een bepaald idee te vormen. Geen enkele vrouw die vraagt aan hem om een condoom te gebruiken. Geen enkele vrouw die een condoom bij haar meedraagt. Toch bijzonder. Zeker omdat het vrouwen waren die over het algemeen hoog opgeleid waren en waarvan er zeker een aantal ook een vaste relatie met een ander hadden. Kennelijk is er toch iets dat vrouwen erin belemmerd om condooms te gebruiken. Kennelijk is het voor hen makkelijker of prettiger om geen condooms te gebruiken, dan om ze wel te gebruiken.

Maar zit het hem echt in het praktische gebruik ervan? Of ligt de belemmering veel meer in het gebrek aan assertiviteit van vrouwen? Durven vrouwen condoom gebruik wel ter sprake te brengen? Waarom kunnen vrouwen het niet belangrijk genoeg vinden om aan te sturen op condoom gebruik? Helemaal als het eenmalige seksavontuurtjes zijn! Er zijn natuurlijk veel meer opwindende vragen in the heat of the moment dan te vragen naar een condoom, maar als je het niet doet is de kans op een nog minder opwindend gesprek nadien vrij groot. Show some balls en wees niet afhankelijk van de man. Voel jij je net wat prettiger bij het idee van een veilige vrijpartij? Aarzel dan niet en eis het op!

Liefs,

Drs. Nynke

P.S: Wees assertief! Zorg ervoor dat je altijd condooms op zak hebt. Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je er eentje bij je hebt en dat je hem ook wil gebruiken. Het zal van zelfvertrouwen en ervaring spreken, wat hopelijk alleen maar gunstig zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>